Auto accu vervangen: doe het gewoon zelf!

Opeens start je auto niet. Kickstarten met kabels aangesloten op een andere auto werkt niet, net zo min als een losse kickstarterbatterij. Thuis opladen heeft ook geen zin? Dan moet je echt de auto accu vervangen. Dat heb je zelf razendsnel gedaan.
Autoaccu levensduur
Een autoaccu gaat gemiddeld zo’n 4 tot 7 jaar mee, afhankelijk van de kwaliteit en het gebruik. Check de autoaccu op een fabricagedatum. Veel korte stukjes verkorten de levensduur. Let op: er is een technische levensduur vanuit de fabrikant hoe lang de autoaccu gemiddeld meegaat, en een daadwerkelijke gebruiksduur is de periode dat de autoaccu functioneert. Je verouderde 2000 mAh batterij zal bij 100% toch maar 1600 mAh vasthouden bijvoorbeeld: doet het wel, maar niet meer optimaal.
Is je autoaccu echt aan vervanging toe? 8 signalen
Na 4 jaar zullen deze acht signalen je erop wijzen dat je wellicht je auto-accu moet vervangen:
- Moeilijk starten. Duurt langer dan normaal, startmotor draait langzamer. Kan de accu zijn, de dynamo, of de startmotor.
- Zwakke verlichting. Zijn die een beetje zwak? En lichten je autolampen juist op als je gas geeft? Duidelijk signaal dat je je accu mag vervangen.
- Acculampje brandt. Dit duidt op dynamo- of accuproblemen.
- Lage spanning. Meet met een voltmeter de spanning op je accu of met een spanningsmeter op de aansteker. Staat de motor uit? 12 volt. Staat de motor aan? 14 volt.
- Sporen van lekkage of oxidatie. Op je accu. Witte of geelkleurige substantie, of roestvlekken. Ook als je accu nog goed werkt, kun je deze beter vervangen.
- Accu laadt slecht op. De accu is versleten wanneer de accu slecht en langzaam oplaadt. Bijkomend signaal is dat de accu sneller leeg is.
- Elektronica doet het slecht. Doet de elektronica niet wat je verwacht? Matig? Grote kans dat het je accu is.
- Opgezwollen. Nee niet de rappers: je accubehuizing is zichtbaar opgezwollen. Waarschijnlijk door gebruik van een verkeerde lader.
Maar let op: is je accu echt jonger dan 4 jaar? Grote kans dat er iets anders gaande is. Laat je auto nakijken.
Kosten accu vervangen
Een nieuwe accu kost tussen de € 60 en € 120. Let er op dat je dezelfde type autoaccu koopt. Maak een foto van je huidige accu en google het type nummer.
Accu laten vervangen door een garagebedrijf kost geld, waarschijnlijk het starttarief. De hoeveelheid werk kan afhangen van je automerk en bouwjaar, maar zoals je hieronder zult zien, is het echt een peulenschil.
De kosten van je accu laten vervangen door de ANWB-wegenwacht hangen af van je lidmaatschap. Ben je geen lid, dan kost het beduidend meer.
Zelf je auto accu vervangen
Lees alle stappen eerst. Als iets onduidelijk is, check de handleiding van je auto of zoek het online op. Liever niet zelf onder de motorkap? Schakel dan gewoon iemand in. Volg de stappen:
- Check of je auto negatief (verreweg de meeste auto’s) of positief (oudere, Engelse auto’s vaak) geaard is. De volgende stappen zijn voor een negatief geaarde auto. Is jouw auto juist positief? Begin dan juist met de rode accuklem te verwijderen, en daarna de zwarte; bij verbinden doe je dit andersom, dus begin je met zwart, daarna rood. Twijfels? NIETS DOEN en specialist inschakelen.
- Auto uit en sleutel uit het stopcontact.
- Open de motorkap. Maak voor de zekerheid een foto van je accu.
- Verwijder eerst de accuklem van de – pool (ZWART). Je hebt hiervoor dopsleutel 8, 10 of 13 nodig (vaak maat 10). op de accu staat een – teken.
- Verwijder daarna de accuklem van de + pool (ROOD).
- Verwijder eventueel de stang en houder die je accu op zijn houdt.
- Til de oude accu uit je auto: best zwaar! (+/- 16 kilo) Zet deze veilig neer. Nooit kantelen.
- Plaats vervolgens je nieuwe accu op dezelfde plek. Nooit een bevroren accu installeren.
- Dubbelcheck of je de accu op dezelfde manier met de plus en minpolen op dezelfde plek hebt geplaatst. Check je foto anders.
- Verbind nu eerst de + pool (ROOD) en daarna de – pool (ZWART). De volgorde is nu dus andersom.
- Verbindt de eventuele stang en houder.
- Start de auto.
- Idealiter controlleer je ook de laadspanning met een multimeter, zodat je ontdekt of je dynamo wel goed werkt.
- Draait als een zonnetje? Dan kan de motorklep omlaag, en berg je dopsleutel en handleiding weer op.
De oude accu gooi je altijd netjes weg, bijvoorbeeld bij de milieustraat van je gemeente. Autodemontagebedrijven aangesloten bij Auto Recycling Nederland (ARN) nemen je autoaccu kosteloos in. Zoek hier je afleverpunt. Wees voorzichtig met accu’s: loodaccu’s bevatten accuzuur, een corrosief en gevaarlijk product dat brandwonden kan veroorzaken. Spoel met water. Neem contact op met arts bij blijvende irritatie.