Tuinafval verwerken

Tuinafval verwerken - alle opties

Lekker lopen harken of hakken in de tuin, en nu heb je een berg tuinafval. Maar moet je er vervolgens mee? In de fik worden je buren namelijk niet blij van.

Klein klusje dat je oplevert:

Schone tuin zonder tuinafval.

Tijd: 20 – 60 minuten (afhankelijk van je berg tuinafval natuurlijk)

Wat heb je nodig?

  • Een hakmes kan erg handig zijn om je tuinafval kleiner te maken.
  • Afhankelijk van je aanpak: groene bak, boodschaptassen (natuurlijk dacht je eerst aan zwarte vuilniszakken, maar die zijn nooit zo stevig toch? En ook die stevige zakken kunnen vrij snel scheuren als je takken hebt) of echt handig zijn die IKEA-tassen, of een hakselaar.  

Wat zijn je opties?

Het kost je of tijd, geld of de kwaliteit van je tuin:

  1. Inleveren of laten ophalen. Kijk op je gemeentewebsite. In sommige gemeentes kun je het (gratis) inleveren in een milieustraat of zelfs laten ophalen. Bij andere gemeentes kost het dikke doekoe, dus informeer je goed. Op speciale compostdagen kun je vervolgens weer compost terugkrijgen. Boodschappen tassen werken het beste.
  2. Groene bak. Dat betekent takken kleiner maken zodat je deze voller kunt krijgen. Past het niet allemaal? Bewaar tuinafval in een zak of boodschappentas en leeg die op de ophaaldag in de groene bakken van je buren die niet vol zijn. Let op: dump je zak er niet in, die is voor grijze bak.
  3. Composthoop. Een plek in de hoek van je tuin waar bacteriën en schimmels je tuinafval verteren en omzetten naar compost. En dat is weer plantenvoeding voor je tuin. Zorg ervoor dat je composthoop genoeg lucht, vocht en variatie krijgt, want dat helpt tegen ongewenste luchtjes. Goed voor de composthoop: schillen, bladeren en dennennaalden, pindadoppen, eierschalen (!), fijngemaakt hout en takjes, gras, stukjes afgesneden groente, koffiefilters (!), theebladeren, onkruid, zaagsel en verlepte planten en bloemen. Beperk wat je inbrengt en meng goed. NIET goed voor de composthoop (dus niet doen dus): zieke planten, vet, stofzuigerzakstof, visgraten, vodden/wol/watten/plastic/peuken en as, kaaskorsten, houtskool, kliekjes, kattenbakkorrels, brood en (kippen)botjes.
  4. Strooisellaag. Met een hakselaar versnipper je je tuinafval superfijn. Dit breng je aan als strooisellaag bovenop de grond, achter een haag, aan de voet van struiken of tussen vaste planten. Deze strooisellaag beschermt en verbetert de tuingrond. Het bodemleven breekt het strooisel langzaam af. Het gaat onkruid tegen en verrijkt het bodemleven. Het is namelijk ook goed voor nuttige bodemdiertjes (regenwormen, pissebedden, oorwurmen, duizendpoten en aaltjes) die weer ongedierte zoals slakken, taxuskevers, keverlarven en bladluizen en ongewenste schimmeldraden en dood plantenmateriaal eten.

Tuinman inschakelen 

Op Offertereus vraag je handig offertes aan van allerlei partijen, zoals de tuinman. De kosten voor het afvoeren van tuinafval liggen rond de €2,50 tot €6,- per 25m2. 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *