Hoe onderhoudt je een compressor?

Compressor onderhouden

Een compressor is een nuttig en veelzijdig apparaat. Er zijn verschillende soorten compressoren die voor verschillende doeleinden kunnen worden gebruikt. Zo zijn er bijvoorbeeld schroefcompressoren en zuigercompressoren. Elk type compressor moet je op een andere manier onderhouden. Weet je niet zeker hoe je je compressor moet onderhouden? Je kunt dan professionals zoals Kleinjan compressoren inhuren om het voor je te doen. Heb je echter gewoon een draagbare luchtcompressor in huis? In dit geval zouden de onderstaande tips je moeten helpen. 

Lees de handleiding (RTFM!)

De meeste fabrikanten leveren een handleiding bij hun product en daarin staat hoe je het moet onderhouden. Hoewel het misschien veel leeswerk lijkt, is het een goed idee om de instructies door te lezen voordat je een grote compressor gebruikt. Zo voorkom je ongelukken die kunnen gebeuren als het onderhoud niet goed wordt uitgevoerd. Houd de handleiding bij de hand voor het geval je vragen hebt over het gebruik of het onderhoud van je apparaat. Je kunt de handleiding ook raadplegen als je specifieke instructies nodig hebt over hoe je een bepaalde taak moet uitvoeren.

Zorg voor een schone inlaat filter

Zorg ervoor dat de inlaat filter schoon is voordat je de machine weer opstart nadat je deze een lange periode niet hebt gebruikt. Dit is een belangrijk onderdeel van het onderhoud van de compressor. Op deze manier voorkom je dat er vuil en deeltjes in de machine terechtkomen. Het is ook belangrijk omdat deze deeltjes de interne componenten kunnen beschadigen en problemen kunnen veroorzaken wanneer de compressor draait. Als je merkt dat de filter beschadigd is, kun je het beter vervangen door een nieuwe.

De warmtewisselaar reinigen

Dit is een ander belangrijk onderdeel van compressor onderhoud. Op deze manier kun je voorkomen dat er corrosie ontstaat in je machine. Als je deze onderdelen niet regelmatig schoonmaakt, kunnen ze verstopt raken met vuil. Hierdoor kunnen ze na verloop van tijd oververhit raken of zelfs helemaal stuk gaan. Dit kan weer andere problemen veroorzaken die ook opgelost moeten worden.

De bouten en moeren aandraaien

Het is zeer belangrijk om de bouten en moeren van je luchtcompressor regelmatig aan te draaien. Als ze niet goed worden aangedraaid, kunnen ze leiden tot schade aan je compressor. Losse moeren kunnen trillingen veroorzaken die de prestaties van de compressor verminderen. Als je losse moeren en bouten vindt, kun je ze gewoon vastdraaien met een sleutel. Daarom is het aan te raden om je luchtcompressor altijd te controleren op losse bouten voordat je hem weer gebruikt.

De slang inspecteren

Slangen moeten regelmatig worden gecontroleerd, zodat je zeker weet dat ze goed werken en geen lucht lekken. Je moet je slang altijd controleren voordat je hem opnieuw gebruikt. Hoe doe je dat? Je kunt de slang inspecteren op schade of andere problemen die zich tijdens het gebruik kunnen voordoen. Als er een probleem is met je slang, moet je deze zo snel mogelijk vervangen door een nieuwe. Op deze manier kun je probleemloos met je apparatuur werken. Met alle bovenstaande tips in gedachten, zul je nu moeten weten hoe je op de juiste manier je compressor kunt onderhouden. Lees dit artikel nogmaals door als je het op een later moment bent vergeten. Succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *