Waar moet je op letten bij een studiekeuze?

HBO opleiding kiezen

Het kiezen van de juiste studie is nogal een grote uitdaging. Vaak weet je ongeveer in welke richting je aan de slag wilt, maar alsnog zijn er diverse studies om uit te kiezen! Lukt het jou ook maar niet om de juiste studie te vinden? Volg dan het stappenplan uit dit artikel en wie weet kun jij direct al uit één van de hbo-opleidingen de perfecte studie voor jou vinden!

Studiekeuzetest maken

Het maken van een studiekeuzetest kan je zeker helpen om de juiste studie te kiezen. Er zijn diverse testen te vinden die je online eenvoudig kunt maken. Tijdens deze test worden er vragen gesteld over je interesses, karakter en overige competenties. Op basis van je antwoorden wordt er een werkveld op opleiding voorgesteld die goed bij jou past. Je hoeft je natuurlijk hier niet aan te houden, maar het kan wel een leuke manier zijn om je voor het eerst te oriënteren.

Maak een lijst met wensen

Voordat je begint met het aanmelden voor studies wordt het vaak aangeraden om te bekijken wat je van de studie verwacht en of deze verwachtingen realistisch zijn. Dit kun je het best doen door een lijst te maken met wensen. Wat wil je worden na de studie? Is dit überhaupt mogelijk? Bij wat voor soort bedrijf zou je stage willen lopen? En welke vakken lijken je helemaal niet leuk? Door bepaalde vragen te beantwoorden kom je erachter of je op het punt staat de juiste studie te kiezen of niet.

Vraag hulp in je omgeving

Wist je dat je ontzettend veel kunt leren van studenten die de opleiding al volgen of alumni? Vaak vind je wel één of twee personen in je eigen omgeving die de studie die jij wenst te gaan doen, al hebben afgerond. Je kunt hen bestoken met allerlei vragen die zij hoogstwaarschijnlijk zo eerlijk mogelijk zullen beantwoorden. Zo zorg je ervoor dat je een realistisch beeld krijgt van de opleiding en de baankans na de opleiding! Ook kun je aan deze personen je wensenlijstje laten zien en vragen of de studie daadwerkelijk aan die wensen voldoet.

Proefstuderen en open dagen bijwonen

HBO management

Als je eenmaal een paar studies hebt uitgekozen die je wel interessant lijken om te volgen, kun je deze studies bezoeken op een open dag. Stel bij een open dag vooral veel vragen aan studenten die de studie volgen! Is je lijstje met potentiële studies wat geslonken? Dan wordt het tijd om te gaan proefstuderen. Bij veel opleidingen is dit mogelijk en zul je erachter komen hoe een dag op deze opleiding er echt uitziet. Zo kom je er bijvoorbeeld achter welke lessen er bij de opleiding hbo management worden gegeven.

 

Succes met het kiezen van de opleiding die het best bij jou past! Met bovenstaande tips hopen we dat jouw zoektocht je wat makkelijker afgaat. Onthoud goed dat je hoogstwaarschijnlijk met de gekozen studie toch in een ander werkveld dan je aanvankelijk denkt terecht komt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *