Op zoek naar wat opvulling in je tuin? Plant een fruitboom!

Fruitboom

Kan je niks meer verzinnen om in je tuin te planten, kijk voor een boom van jouw favoriete soort fruit. Een boom zorgt voor opvulling en je kan uiteindelijk je harde werk terug zien in de vruchten op de boom. Er zijn verschillende soorten fruitbomen, dus er is keuze genoeg. Maar kijk wel altijd of de fruit kan groeien op de plek waar jij leeft. Gelukkig zijn er meerdere bomen die ook in Nederland groeien. Maar naast de verschillende soorten moet je ook nog nadenken over de verschillende modellen van de bomen, kijk daarbij naar de standplaats van de fruitboom. Hij moet namelijk nog jaren daar kunnen groeien. En dan komt de vraag nog of jij liever een oude of jonge fruitboom wilt hebben. Een jonge fruitboom is makkelijker te planten maar vruchten geven duurt even. Deze zijn dan ook vaker goedkoper. De oudere bomen zijn duurder maar geven wel gelijk vruchten af.

Kersenboom

Een boom die in Nederland groeit is de kersenboom. De kersenboom staat bekend om de prachtige bloei, deze geeft namelijk niet alleen vruchten maar bloeit in april met grote witte of roze bloemen. Het is een mooie boom maar is niet de makkelijkste fruitboom om te onderhouden. Deze boom heeft veel ruimte nodig, zowel in de grond als boven de grond. Je kan de boom in het najaar snoeien, snoei hier dan de jonge takken weg, daardoor krijgt de kroon voldoende licht. Wil je een kersenboom kopen dan kan je kiezen tussen twee soorten, de zoete en de zure kers. De zoete kers heeft kruisbestuiving nodig dus heb je meerdere bomen nodig. De zure kersenboom blijft kleiner en kan zichzelf bestuiven, maar moet wel vaker gesnoeid worden. De kersen kan je meestal plukken in juli.

Appelboom

Een andere fruitboom die je kan planten is de appelboom. Ook van appelbomen heb je verschillende soorten, dus kijk goed naar de oppervlakte van jouw tuin maar ook naar de smaak van de appel die jij lekker vind. Net zoals elke fruitboom moet deze boom ook gesnoeid worden. De appelboom snoei je na de bladval. Het liefst tijdens droog en zacht weer, als het regent of vriest kan dit leiden tot ziektes. De beste plaats voor een appelboom is op een zonnige plek, maar kunnen ook overleven als deze half in de schaduw ligt.  Deze bomen geven vaak pas vruchten na ca. 2 tot 4 jaar.

Appelboom

Perzikboom

De perzikboom is ook een boom die het Nederlandse weer kan overleven. Deze boom groeit het beste op een doorlatende grond, een grond die niet gevoelig is voor late vorst. Ook groeien deze bomen liever op een zonnige en warme plaats. Deze bomen kan je ook als leifruit tegen een muur of schutting zetten. De perzikboom wordt gezien als een snelgroeiende fruitboom, het duurt namelijk 3 tot 4 jaar totdat deze bomen vruchten geven. Nog sneller als je een jonge boom koopt dan duurt het namelijk 1 a 2 jaar.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *