Dakisolatie: alles wat je moet weten om er warmpjes bij te zitten

Dakisolatie aanbrengen

Met de huidige energieprijzen willen steeds meer mensen hun huis verduurzamen. Een onmisbaar onderdeel daarvan is isolatie. Vaak denkt men bij isolatie direct aan dubbel glas of vloerisolatie, maar dakisolatie wordt nog wel eens – letterlijk – over het hoofd gezien. Hier lees je van alles over dakisolatie.

Binnen of buitenkant?

Voordat je je dak gaat isoleren, is het belangrijk om te beslissen of je dit aan de binnen- of buitenkant wilt laten uitvoeren. Hieronder bespreken we beide methodes.

Isolatie van de binnenkant

Bij isolatie van de binnenkant, zoals de naam al aangeeft, wordt de isolatie aangebracht aan de binnenkant van het dak, meestal op het plafond van een bovenverdieping. Dit wordt gedaan om warmteverlies te voorkomen en om de energie-efficiëntie van het gebouw te verhogen. Verschillende materialen, zoals glaswol, rotswol of polystyreen, kunnen worden gebruikt voor deze manier van isoleren.

Isolatie van de buitenkant

Bij isolatie van de buitenkant wordt het isolatiemateriaal aangebracht aan de buitenkant van het dak van een gebouw. Meestal wordt dit gedaan met een laag isolatiemateriaal, zoals glaswol, rotswol of polystyreen, dat onder de dakbedekking wordt geplaatst. Dit is een effectieve manier om het comfort van het huis te verbeteren en om de energierekening te verlagen.

Wat is nou beter? Binnen of buiten?

Welke vorm van isolatie het beste is, hangt af van jouw woning. Beide methodes hebben hun voor- en nadelen. Isolatie van de binnenkant is vaak gemakkelijker te installeren en daardoor ook wat goedkoper, omdat het niet nodig is om de dakbedekking te verwijderen. In sommige gevallen is dit de beste optie, omdat er weinig ruimte is aan de buitenzijde van het dak om te isoleren.

Echter zorgt isolatie van de buitenkant vaak voor de beste isolatie en beschermt tegelijkertijd het dak. Dit komt vooral doordat de warmte direct wordt tegengehouden voordat het de woning binnenkomt door de goede isolatie van het gebouw.

Wat kost dakisolatie?

De kosten van dakisolatie zijn afhankelijk van het soort materiaal dat gebruikt wordt, de grootte van het dak en de toegang tot het dak. Een professional kan je helpen bij het maken van de beste keuze. Het is verstandig om de kosten goed te overwegen en te bepalen of je hiervoor geld wilt uitgeven of dat je andere verduurzamingsmaatregelen gaat treffen.

De kosten voor dakisolatie zijn afhankelijk van diverse factoren, zoals het soort isolatiemateriaal dat gebruikt wordt, de oppervlakte van het dak en hoe makkelijk de vakmannen op het dak kunnen werken. Om toch enigszins een indicatie te geven staan hieronder de prijzen voor zowel isolatie aan de binnenzijde als de buitenzijde:

  • Dakisolatie binnenzijde: €1.000 tot €3.000
  • Dakisolatie buitenzijde: €3.000 tot €8.000

Houd er rekening mee dat deze bedragen als richtlijn bedoeld zijn en dat de precieze kosten kunnen variëren. Het is verstandig om een aantal offertes aan te vragen bij verschillende dakisolatiebedrijven om een betere indruk te krijgen van de mogelijke kosten. 

Wil je meer weten over het verduurzamen van je huis? Bezoek dan https://www.verbouwkosten.com/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *