Wat is een troffelvloer?
Je weet misschien wat een troffel is en uiteraard weet je wat een vloer is, de combinatie ervan, de troffelvloer, is echter totaal anders dan je verwacht. Je verwacht misschien een wat grove betonvloer, echter wat je krijgt als je deze vloer koopt is een mooie afgewerkte vloer. Dit komt doordat deze vloer is gemaakt van fijngemalen kwarts- of grind in combinatie met epoxy. De vloer is in meerdere kleuren uit te voeren en is waterdicht en zeer slijtvast. Een troffelvloer is ideaal voor professionele keukens, werkplaatsen, fabrieken en garages. Ook zie je dit type vloer steeds vaker in woningen of in garages van particulieren toegepast worden.
Is een troffelvloer een gietvloer?
Deze vloer is een soort gietvloer doordat het effect, namelijk een naadloze waterdichte vloer, hetzelfde is. Echter een gietvloer van epoxy of PU (polyurethaan) is van een totaal ander materiaal. PU is comfortabel en zacht, en is meer geschikt voor woningen dan deze vloer. Zowel de troffelvloer als de PU gietvloer is te combineren met vloerverwarming. Dit is een groot verschil tussen de troffel- en epoxyvloer. Een epoxyvloer kan niet met vloerverwarming gecombineerd worden.
Wat kost een troffelvloer?
Een troffelvloer laat je meestal aanbrengen door een vakman die op locatie of aan de hand van foto’s de prijs voor deze vloer bepaalt. Hij of zij kan de ondergrond inspecteren en bepalen of deze geschikt is voor dit type vloer. Ook neem je samen met de specialist jouw wensen en het gebruik door om er zeker van te zijn dat dit type vloer inderdaad aan je verwachtingen zal voldoen. Deze vloer kost tussen de 45 en 120 euro per vierkante meter. Factoren die de prijs beïnvloeden, zijn: ondergrond en eventueel benodigde voorbereiding, totale oppervlakte, kleur en eventuele toevoegingen om aan de eisen van de vloer te voldoen. Daarnaast zal een makkelijk te bereiken ruimte goedkoper zijn dan een moeilijk toegankelijke ruimte. Ook een sterk afwijkende vorm kan van invloed zijn op de prijs.
Hoe lang duurt het aanbrengen?
Het aanbrengen van een troffelvloer kan in principe in ongeveer vijf dagen. Is er echter een extra primer nodig op de ondergrond, dan moet je daar vanwege de droogtijd ongeveer een dag bij optellen. Afhankelijk van het aantal lagen zal de aanbrenging van de daadwerkelijke vloer enkele dagen in beslag nemen. De droogtijd van deze vloer is heel kort, gemiddeld duurt dit ongeveer 24 uur. Daarna kan over de vloer gelopen worden. Wanneer tijdens de inspectie van de ondergrond blijkt dat de ondergrond niet vormvast is of dat er te grote scheuren of beschadigingen zijn, dan zal dit eerst verholpen moeten worden.
De kwaliteit van een troffelvloer
De kwaliteit van een troffelvloer is sterk afhankelijk van de producten die gebruikt worden en de laagdikte. Je kunt een goedkope vloer niet vergelijken met een duurdere wanneer je niet precies weet wat de verschillen hierin zijn. Daarnaast is het vakmanschap van degene die het aanbrengt van belang. Dit zie je letterlijk in het resultaat terugkomen. Vraag bij het vergelijken van aanbieders naar foto’s van afgeronde projecten om de kwaliteit te bepalen. Of neem eens een kijkje op de website van G-vloeren.